Pitepalt

Klassiskt recept på härlig Pitepalt som är Norrbottens traditionella landskapsrätt. Du gör den av bland annat potatis, sidfläsk, kornmjöl, vetemjöl och salt. Utsökt att servera med lingonsylt och smör!

Gör så här
00:00:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.
Energi2130 KJ / 510 kCal
Fett14 g
Salt3.7 g
Kolhydrater77 g
Protein13 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
34 stJämför med tex kroppkakor, som är i princip samma rätt. Där är fläsket lätt brynt, och det räcker att koka i 5 min (enligt Ica). Jag ska prova en blandning, med brynt fläsk och lök som fyllning, och finriven potatis + mjöl som täcke. Men kommer aldrig koka ena halvan av satsen 45-60 minuter, och sedan andra halvan ytterligare 60 minuter. Vem kokar potatis eller en msk fläsk 60 minuter?
Martin
Skall inte fläsket stekas?
Anders
Skolköket i Bjurholm erbjuder bla sirap till palt. Eleverna gillar det.
Anette
Min mamma blandade i en näve havregryn och ett ägg också. Hon var född 1924. Jag följer alltid hennes recept. Mvh Karin
Karin
Underbart med många möjligheter av fyllningen. //Robert ifrån Skåne 😀😘❤️
Robert
När jag växte upp i Västerbotten fick vi hjortronsylt och smör till palt. Mums! Kan rekommendera att testa.
Göran
Hemma körde vi potatisen genom köttkvarn (lättare än att riva), tillsatte 2 dl kornmjöl till 1 kg potatis och resten vetemjöl. Palten ska koka utan lock eller med locket på glänt, annars kokar de lätt sönder. Mamma var från Dennewitz utanför Malmberget.
Lisbeth
Jätte bra recept, dock så blir det bättre om man sparar vätskan och har i lite eftersom i smeten, det hjälper till att binda palten
Amanda
Receptet funkar väldigt bra. Har några personliga variationer. Jag brukar… • lägga till en gul lök till 1 kg potatis; • salta vattnet ganska rikligt; • ha rikligt med kryddpeppar på fläsket. Prova om ni vill.
Jacob
Det går lika bra med köttbullesmet i stället för fläsket. Har alltid tyckt att det är godare och använder man bara nötfärs så är det många fler som kan njuta av palten.
Ingela