Pitepalt

Klassiskt recept på härlig Pitepalt som är Norrbottens traditionella landskapsrätt. Du gör den av bland annat potatis, sidfläsk, kornmjöl, vetemjöl och salt. Utsökt att servera med lingonsylt och smör!

Ingredienser
4 portioner
1 kg potatis
150 g rimmat sidfläsk
1 dl kornmjöl
ca 2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk salt (+ extra till kokning)
Till servering
lingonsylt
smält smör
Gör så här
00:45:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.
Energi2130 KJ / 510 kCal
Fett14 g
Salt3.7 g
Kolhydrater77 g
Protein13 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Skall inte fläsket stekas?
Anders
2025-05-30Skolköket i Bjurholm erbjuder bla sirap till palt. Eleverna gillar det.
Anette
2025-05-23Min mamma blandade i en näve havregryn och ett ägg också. Hon var född 1924. Jag följer alltid hennes recept. Mvh Karin
Karin
2025-05-15