Pitepalt

Klassiskt recept på härlig Pitepalt som är Norrbottens traditionella landskapsrätt. Du gör den av bland annat potatis, sidfläsk, kornmjöl, vetemjöl och salt. Utsökt att servera med lingonsylt och smör!

Gör så här
00:45:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat utan serveringsförslag.
Energi2130 KJ / 510 kCal
Fett14 g
Salt3.7 g
Kolhydrater77 g
Protein13 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Jämför med tex kroppkakor, som är i princip samma rätt. Där är fläsket lätt brynt, och det räcker att koka i 5 min (enligt Ica). Jag ska prova en blandning, med brynt fläsk och lök som fyllning, och finriven potatis + mjöl som täcke. Men kommer aldrig koka ena halvan av satsen 45-60 minuter, och sedan andra halvan ytterligare 60 minuter. Vem kokar potatis eller en msk fläsk 60 minuter?
Martin
2025-07-11Skall inte fläsket stekas?
Anders
2025-05-30Skolköket i Bjurholm erbjuder bla sirap till palt. Eleverna gillar det.
Anette
2025-05-23